Κυριακή, 11 Νοεμβρίου 2012

Τριήμερο στα θρανία και για τους δασκάλους...!


Η ομάδα σε δράση


Στις 8,9 και 10 Νοεμβρίου πραγματοποιήθηκε ένα σεμινάριο για εκπαιδευτικούς στο ΚΠΕ Αργυρούπολης. Οι ώρες ήταν αρκετές, γιατί έγιναν στο τέλος της εβδομάδας ύστερα από τα μαθήματα του σχολείου. Οι εμπειρίες όμως ήταν μοναδικές, γιατί εκεί συναντάς ανθρώπους που έχουν κοινά ενδιαφέροντα με σένα (την αγάπη για το περιβάλλον) και αποκτάς γνώσεις και δεξιότητες που θα σου είναι χρήσιμες στην τάξη με τα παιδιά.

Τη φορά αυτή διάλεξα το θέμα: «Δάσος- δασικές πυρκαγιές-αποκατάσταση τοπίου». Η μέρα ήταν υπέροχη και θα επισκεπτόμαστε το δάσος του Καρέα.
Όργανα θερμοκρασίας και υγρασίας
 
 

Όλοι οι εκπαιδευτικοί παρατηρούσαμε το όμορφο περιβάλλον που σημειωτέον σε κάποια σημεία του είχε καεί δύο φορές στο παρελθόν.  Η φύση είχε κάνει από μόνη της το θαύμα της με τη φυσική αποκατάσταση του τοπίου.
Λουδούδια ανάμεσα σε πέτρες
 
Δε χρειάζεται μας είπαν να κάνουμε αμέσως δεντροφυτεύσεις. Η φύση από μόνη της θα αρχίσει να ξαναγεννιέται με τις ρίζες που δεν έχουν καεί ή με τους σπόρους που υπάρχουν ήδη μέσα της. Στη συνέχεια έγιναν μετρήσεις με διάφορα όργανα, έγιναν παρατηρήσεις και βγάλαμε κάποια συμπεράσματα.
Μετρήσεις, παρατηρήσεις

Έπειτα γυρίσαμε στο Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης για να κάνουμε η κάθε ομάδα ένα αντίστοιχο περιβαλλοντικό πρόγραμμα το οποίο θα παρουσιάζαμε στην Ολομέλεια, σε όλους δηλαδή τους εκπαιδευτικούς.
 

Η εμπειρία ήταν μοναδική, όπως και όλες τις άλλες φορές, που συμμετείχα σε τέτοιου είδους προγράμματα.

Οι μαθητές μου θα έχουν την ευκαιρία να βιώσουν κι αυτοί ένα παρόμοιο πρόγραμμα στα μέσα Μαΐου. Ελπίζω να τους αρέσει!